dimecres, 19 de desembre del 2012

Pastís Hello Kitty, Madeira Sponge Cake i fondant de nubes


Pel sant de les meves nebodes vaig decidir fer el meu primer pastís decorat amb fondant. Vaig començar per un de fàcil: la cara de la Hello Kitty, que els hi encanta. Ah, i també vaig provar de fer fondant casolà amb núvols de sucre (nubes)!! La veritat és que em van facilitar la feina vàries webs, sobretot aquestes: TartaFantasíaSucreArt i Cake&cream.



El pastís és el Madeira Sponge Cake de la web SucreArt, us deixo la recepta més avall. La web m'encanta, està tot molt ben explicat. Jo el vaig fer en un motllo rodó de 24 cm de diàmetre. Al motllo li vaig posar paper de forn a la base i a les parets (per fer-lo més alt). També vaig untar-lo amb mantega i la veritat és que després va ser molt fàcil treure’l del motllo. Un cop fet, el vaig guardar a la nevera tota la nit, embolicat amb paper film.

Al dia següent vaig treure’l de la nevera i li vaig donar forma. Vaig retallar una plantilla de la cara de la Hello Kitty i la vaig posar a sobre. Llavors vaig tallar el que sobrava amb un ganivet. Les restes del pastís les vaig fer servir per fer cake pops, ja els veureu!!

Vaig obrir el pastís en 2 capes i el vaig farcir amb melmelada de maduixa.


Llavors vaig fer una buttercream clàssica per cobrir-lo per fora: 250g de mantega i 250g de sucre glass tamissat, tot ben batut. Aquesta quantitat cobreix perfectament aquesta mida de pastís. Un cop cobert, el vaig deixar reposar a la nevera 30 min.

I ja només falta decorar-lo. El fondant blanc el tenia comprat (250g marca Funcakes, encara me’n va sobrar una mica). El vaig estirar amb el corró, el vaig posar sobre del pastís i vaig tallar el que em va sobrar  pels costats (vaig deixar un dit per posar-lo cap a sota el pastís).
La resta de fondant necessari el vaig fer amb nubes, en plan casero, a baix us poso la recepta que vaig seguir. Em va costar bastant trobar nubes blanques, però al final vaig comprar unes bosses (marca Haribo) que en van de roses i blanques (n’hi ha a l’Aldi i al Caprabo).

El llaç el vaig fer seguint els passos de la web Fiestasconideas. Em va quedar amb alguna esquerda, però tot és perfeccionar-ho...
Els bigotis, ulls i nas, són molt fàcils. Les lletres... són una currada perquè no tenia motllos de lletres tan grans, i els vaig fer amb el word, impreses i retallades!!! Ja sé la meva propera adquisició!! I les boletes les vaig posar amb moooolta paciència amb un escuradents (idea de la Marta). Tot s’enganxa amb una mica d’aigua, i queda perfecte. Ah, i vaig estrenar el “portapastissos” que em vaig comprar a l’Aldi, idea copiada de la meva cunyada!!

  
Madeira Sponge Cake

Aquest pa de pessic és perfecte per fer pastissos amb fondant de varios pisos, ja que és lo suficientment dur per aguantar el pes del fondant i el pes d’un altre pa de pessic a sobre. A més es talla, torneja i farceix molt bé.

Ingredients (per un motllo de 24 cm de diàmetre i una altura de 7 cm):

- 8 ous a temperatura ambient
- 400 g de mantega a temperatura ambient
- 400 g de sucre
- 600 g de farina
- 1 sobre de llevat Royal (16g)
- 1 mica de sal
- Paper de forn per pujar les parets del motllo

Preparació:

- Escalfar el forn a 160ºC
- Pesar la farina i tamissar-la juntament amb el llevat i la sal. Reservar
- En un bol afegir la mantega i el sucre i batre amb una batedora de varilles fins que quedi ben integrat
- Incorporar els ous d’un en un sense deixar de batre
- Sense parar de remenar, afegir al bol (a cullerades) la mescla de farina, sal i llevat
- En aquest punt es poden afegir nous, avellanes, pepites de xocolata, ratlladura d’una taronja, canyella... (1-2 cullerades si són líquids, 50g si són sòlids), remenant bé
- Abocar la mescla al motlle que tenim folrat amb paper de forn. És important folrar bé el motllo (s’unta amb mantega i es posa una rodona de paper de forn a la base i un rectangle a les parets, que sobresurti uns 5 cm)
- Fornejar uns 90 minuts (o fins que en punxar un escuradents surti net). Ha de quedar ben fet, el temps de forneig és bastant llarg i varia segons el forn, pots passar-te fins i tot 2 hores!
- Un cop fet, es deixa refredar en una reixeta boca avall, perquè quedi ben pla
- Quan ja està fred es guarda a la nevera (o congelador) almenys 1 dia, ben embolicat amb paper film perquè no s’assequi. És important que estigui ben fred a l’hora de retallar-lo i tornejar-lo (donar-li forma) per evitar fer moltes molles!! Amb l’ajut d’un ratllador es deixen els laterals i la superfície perfecta i preparada per posar la crema i el fondant a sobre i que quedi ben llis.


Buttercream clàssica

Diuen que la crema de mantega (buttercream) va molt bé per cobrir pastissos i aconseguir que les parets quedin rectes i llises. Per fer-la vaig utilitzar 250g de sucre glass i 250g de mantega (quantitats aproximades per cobrir un pastís de 24cm). Només s’ha de batre la mantega a temperatura ambient i afegir poc a poc el sucre glass tamissat. Llavors es cobreix el pastís i es deixa a la nevera uns 30 minuts. M’han assegurat que els allisadors de fondant van molt bé per fer pastissos, però encara no en tenia quan vaig fer aquest pastís...

Què guapes les meves nebodes amb el pastís de Hello Kitty!!
Fondant de nubes (recepta de http://cakeandcream.com/tag/fondant/)

Ingredients:

- 250 g de nubes blanques (marshmalows)
- 500 g de sucre glass tamissat (comprat, no pot ser casolà)
- 2 cullerades d’aigua
- Maicena per posar a la taula i que no s’enganxi el fondant
- Colorants en gel o pols de colors bàsics: negre, vermell, groc i blau

Preparació:

- En primer lloc es posen les nubes amb l’aigua en un bol apte per microones. Es fonen programant-ho 5 minuts a temperatura mitja, però s’ha d’anar parant i remenant cada 30 segons perquè no se’ns cremin.
- Un cop foses les nubes, es posa el sucre glass tamissat a la taula (formant un volcà) i es tiren les nubes foses dins. Llavors s’amassa bé amb una pala fins que no se’ns enganxi a les mans. És important empolsar-se les mans, la pala i la superfície amb maicena perquè no s’enganxi tant. S’obté una bola que guardarem embolicada amb paper film i dins una bosseta de plàstic fins que s’utilitzi (una altra manera de fer-ho és anar afegint el sucre glass al bol de les nubes foses poc a poc, fins que es forma la bola).
- És millor deixar-lo reposar fins al dia següent (a la nevera o a temperatura ambient). Quan es vulgui utilitzar s’haurà d’escalfar una mica amassant-lo amb les mans.
- Tenyeix la quantitat de fondant que necessitis del color que prefereixis, i amassa bé fins a obtenir un color uniforme.

Notes:

- Les mides són el doble de sucre glass que de nubes, però de vegades n’hi ha prou amb menys sucre glass.
- Les nubes blanques acostumen a anar en paquets acompanyades de nubes roses. Normalment es fa amb les blanques, però si es vol fer fondant de color vermell, taronja, negre o marró, es poden usar les de color rosa. De vegades es troben nubes dels dos colors (meitat blanc, meitat rosa), llavors es talla la part que t’interessa amb unes tisores, i llestos!
- Aquestes quantitats són per cobrir un pastís rodó de 22cm de diàmetre aproximadament.
- Si el volem tenyir, és més fàcil i ràpid fer-ho quan està com un puré. S’afegeix el colorant i ja està. Per fer fondant de color marró s’agafen les nubes roses i se substitueix 50g de sucre glass per 50g de cacao en pols (sense sucre). Té gust a xocolata!!
- Per guardar el fondant, s’embolica amb paper film i es posa en una bossa de plàstic. Hi ha gent que el deixa a la nevera i gent (com jo) que el deixa a temperatura ambient.
- La veritat és que a mi m’agrada més comprat que no pas fet, però aquesta vegada ho he volgut provar! (el casolà queda menys elàstic que l’industrial).

2 comentaris:

  1. Cada dia m' agrada mes aquest blog!! A vegades no el llegeixo tot xq les receptes de moment no m' ha donat x posar' me a fer pastissos!! Vaig molt liada!! Xro cada vegada q veig la teva entrada i les fotitos! Mentre una gana bestial!!
    Quan mi posi el teu blog m' encantaaaa!!!
    Segueix així reina!!!
    Jo faig showrooms si alguna vegada vols acompanyar' me algun amb les teves delícies ja go saps petonet reina
    abalorioqueen.blogspot.com

    ResponElimina
  2. Ei, merci per seguir-me!! Ja passaré un dia a veure't en algun dels teus showrooms, però de moment encara no em veig capaç de fer res a gran escala (ni per encàrrec) amb la cuina tan petita que tinc!! Però no ho descart-ho quan tingui més pràctica, de moment només sóc una principiant!! Petons guapa!

    ResponElimina